20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μία ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Η αρχή έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 1989, όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε Γενική Συνέλευση του, υιοθέτησε και υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Από τότε, γιορτάζουμε κάθε χρόνο, την επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Διακιώματα του Παιδιού αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα, που τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδης αρχές για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία. Η σύμβαση που ισχύει σχεδόν σεόλες τις χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992. Τα 54 άρθρα της Σύμαβσης καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών

που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
H Σύμβαση αυτή αναγνωρίζει ότι το παιδί σε ηλικία 18 ετών και κάτω, χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, πράγμα που πριν την υπογραφή της, δεν θεωρούταν αυτονόητο.
Τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορείς να τη διαβάσεις με απλά λόγια στο φυλλάδιο «Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια» (πηγή: Συνήγορος του παιδιού – https://www.synigoros.gr/paidi/downloads/sp.pdf).
Έχω, έχεις, έχει, όλοι έχουμε δικαιώματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *