Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, 11 Δεκεμβρίου

…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου». Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…

Αντώνης Σαμαράκης

Στις 20 Νοεμβρίου 1959 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Για αυτό και στις  20 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού”.
Όμως, η 11η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού. Σε αυτή την ημερομηνία, δηλαδή στις 11 Δεκεμβρίου 1946, ιδρύθηκε και η UNICEF, United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των μητέρων και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, που είχαν άμεσες ανάγκες και κινδύνευαν από πείνα, αρρώστιες και άλλα δεινά μετά το τέλος του Β΄παγκοσμίου πολέμου.
Τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος γιορτάζουν στις 11 Δεκεμβρίου, αν και θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα. Γιατί τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα που κάποιοι καταπατούν με τον πιο βάναυσο τρόπο, όπως παιδική εργασία, βία που βιώνουν πολλά παιδιά από μικρή ηλικία, έλλειψη εκπαίδευσης, έλλειψη βασικών καθημερινών αναγκών(νερό, φαγητό, ένδυση), έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αν και πλέον προστατεύονται επισήμως από διεθνή κείμενα και διακηρύξεις σε πολλές χώρες και η κατάσταση των παιδιών διεθνώς έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 1946, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν και να απειλείται η ζωή τους από τη φτώχεια, τη λειψυδρία και την πείνα και να υποφέρουν από πολεμικές συρράξεις και εμφύλιους πολέμους.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να γίνει η 11 Δεκεμβρίου η μέρα που όλα τα παιδικά μάτια να μπορούν να χαμογελούν!

πηγή: ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *